Campaign Vision Phase I Priorities Giving Opportunities Progress


In response to the evolving needs of the 21st century learner, William Jewell College has designed a modern center for collaboration and engagement. The College’s new Pryor Learning Commons will transform the physical campus, host new programs, re-imagine library services, provide a technology-rich learning environment and support experiential education across the curriculum.

To be built on the current site of Greene Hall, the Pryor Learning Commons is a three-level, 25,300 square-foot facility featuring flexible and comfortable spaces in a high-tech environment. The facility itself is designed with a commitment to sustainability principles, and site development allows the College to take great leaps toward a more energy efficient campus and infrastructure.

Shaping the Heart of Campus
The Pryor Learning Commons is a multi-faceted project that does more than strengthen the academic core; it also reshapes the physical core of campus. New Pedestrian Plazas on either side of the facility will integrate Brown Hall and Pillsbury Music Center into the Quad as well as better showcase Jewell Hall as guests look up the hill from the College entrance.

A new pedestrian plaza to the north of the Pryor Learning Commons is designed to draw Pillsbury Music Center and Brown Hall into the Quad and make the entire heart of the campus pedestrian friendly. New stairways, landscaping and a plaza on the eastern hillside approach to Jewell Hall will showcase the College’s most historically significant building.

The Pryor Learning Commons' east façade, facing Greene Stadium and the College entrance, will be easily recognized by its prominent archway. This will be home to the College Welcome Center, an impressive new “front door” for prospective students and community guests.

Facility Features
The Pryor Learning Commons is designed to meet student and faculty needs with expanded access to resources. Some features will include:

  • expanded access to on-line journals and research tools
  • wireless and flexible computing environment
  • video conferencing facilities
  • studios for presentation rehearsals and media production
  • digital classroom materials
  • engaging spaces for faculty colloquiums, campus and community lectures
  • training labs to keep faculty and students current with software and hardware developments
  • flexible and comfortable spaces and furniture inviting conversation and comfort
  • café with late-night access
  • demonstrable commitment to sustainability and “green” construction and operation principles
  • The Center for Innovation in Teaching and Learning
  • The Center for Engaged Learning
  • The Center for Justice and Sustainability
  • The Center for Global Studies

Mabee Foundation Grant
In July 2011, William Jewell received a $1 million challenge grant from the J.E. and L.E. Mabee Foundation to assist with fundraising for the Pryor Learning Commons. The Mabee Foundation will provide $1 million toward construction of the Pryor Learning Commons if the college can secure the remaining $2.5 million needed to fund the project by July of 2012.

Giving Opportunities
Jewell is seeking philanthropic contributions in order to proceed with the plan to reshape the heart of campus and to continue providing Jewell students with a transformational education. For questions concerning naming opportunities within the facility, please contact Steve Kilmer, Associate Vice President for Institutional Advancement, at (816) 415-7564.

 

 

   


William Jewell College | Office of Institutional Advancement | 500 College Hill | Liberty, MO 64068 | 816.415.7567